Tips og tricks

Sommeren er absolut højdepunktet for høst i køkkenhaven. Af og til er der så meget der modnes så hurtigt, at man ikke få det hele med. For eksempel er agurker og squash lynhurtige i væksten og tilmed gode til at gemme sig i de mange og kæmpemæssige blade, så man pludselig står med en halv meter lang og ikke alt for smagfuld agurk. Der var der nok at plukke, da jeg kom hjem efter en enkelt uges ferie. Jeg er startet med stikkelsbær, på foto kan man se hvorfor. Nogle buske bærer simpelthen for meget til at det er godt for dem selv, og hvert år undrer jeg mig over, hvorfor man har fremavlet en opstammet stikkelsbærbusk, der i den grad risikerer at tage livet af sig selv. På den anden side, når den nu engang er opstammet kunne den gerne have været lidt højere, så alt det foroverbøjede plukkearbejde kunne varieres og man ikke blev så øm i ryg og baglår. Min løsning er, dels at beskære buskene før jeg plukker og på den måde plukke bærrene af den afklippede gren, dels at variere mellem at stå og sidde, når jeg plukker. Desuden kan man arbejde med at være realistisk og kun plukke hvad man plejer at få brugt og lade resten sidde til fugle og vilde bier i haven. Pluk over flere dage og tag en pause på ryggen på gulvet med benene op i sofaen, det strækker og afslapper ryggen.