Tips og tricks

Når de første frostnætter ankommer, bliver jeg altid i tvivl om det med dahlia. Skal de graves op eller kan man vente? Denne gang har jeg undersøgt sagen på forhånd og ved, at planterne godt kan klare en smule frost, så længe frosten ikke går i jorden. Derfor tager jeg den med ro i denne omgang og lader ikke to tidlige frostnætter i begyndelsen af oktober rokke ved det. Hvis vi er heldige, bliver vinteren ikke alt for kold, men hvis den gør, skal knoldene graves op, spules for jord, tørres og lægges i kasser, som står under høvlebænken i et alt for varmt værksted. Dog har jeg fundet en måde at holde knoldene i live på, nemlig ved at spraye dem med vand et par gange om måneden.

Man skal ikke vente alt for længe med at lægge forårsløg og hvidløg. Jeg mener ikke, at man kan få for mange tulipaner, så jeg sætter nye hvert år. Dette efterår er ingen undtagelse, og efter at jeg har fået installeret knæpuder i arbejdsbukserne, er det helt ok at ligge på knæ og sætte tulipanløg i massevis. Ud over tulipaner, er oktober tid til at sætte hvidløgsfed, der kan overvintre og vokse sig store til høsten i juni/juli. Bedet er luget grundigt, fyldt med kompost og altså plantet til med tre rækker hvidløg. Det plejer at blive til mellem 100 og 150 hvidløg, hvilket dækker vores behov det næste år. Det er godt for smagsløgene og holder vampyrerne væk fra vinterkålen i køkkenhaven.