Tips og tricks

Hvad skal man give sig til, når det er for mørkt til at kende ukrudt fra overvintrende småplanter? Januar er virkelig den havemåned i hele året, der stiller størst krav til haveejerens fantasi og kreativitet om at finde på noget derude. I december sætter man lyskæder op og binder æbler på træerne til solsorte. I februar kan man vaske drivhuset ned, gøre spirebakkerne klar og få overblik over frøsamlingen til køkkenhaven. Hvis man er heldig, kan man endda få en halv times sol under et lunt tæppe. Men januar ….

Januar 2019 har vist sig fra sin lune og ikke for våde side. Det giver mulighed for at luge og stikke kanter langs staudebedene. Når jorden er så våd, som den trods alt er, foregår det for mit vedkommende på alle fire og med håndkraft. Det er helt utroligt så meget ukrudt, der er fulgt i hælene på den tørre og varme sommer. De steder, hvor ukrudtet består af græs, har jeg forsøgt med gasbrænder, men er i tvivl om, hvor godt et resultat, der kommer ud af det på dette tidspunkt af året.

Ofte er der tilbud på træer og planter i plantecentrene hen over vinteren, det har givet mig nye stedsegrønne træer og et antal juleroser, som sagtens kan plantes, når jorden ikke er frossen.

Egentlig er den største udfordring at holde varmen under havearbejdet. Det er på med dunjakken og de uldne underbukser, og så har jeg flere sæt havehandsker, som jeg skifter efterhånden som de bliver våde og kolde for fingrene.

Det bedste efter en kold klar eftermiddag i haven er at komme ind i varmen og få en varm kop te, mens man nyder sine smukke bede eller nyplantede træer.